Wycieczka do Fabryki Krówek w Opatowie
W poniedziałek 17 października 2022r. uczniowie klas I, II, III wraz ze swoimi wychowawcami i opiekunami wybrali się na wycieczkę do Fabryki Krówek w Opatowie. Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z procesem technologicznym produkcji lubianych przez wszystkich cukierków – krówek, poznanie nowych zawodów, obejrzenie zakładu oraz uczestnictwo w warsztatach.
Wycieczkę rozpoczęliśmy od zwiedzania zakładu produkcyjnego, gdzie dzieci obserwowały etapy produkowania cukierków. Dowiedziały się wielu ciekawostek o krówce opatowskiej. Krówki produkowane są ręcznie z naturalnych produktów – mleka krowiego, cukru, syropu i tłuszczu roślinnego. Zwiedzanie zakładu było częścią „krówkowych” warsztatów, które odbywały się w firmowej kawiarence – „Krówkarence”. Rozpoczęły się one pokazem multimedialnym oraz przedstawieniem historii krówki opatowskiej. Uczniowie i opiekunowie poznali proces technologiczny produkcji tych cukierków, a także opanowali sztukę zawijania krówek w przygotowane – kolorowe etykietki. Na pamiątkę pobytu w Opatowie każdy uczeń dostał unikalny kuferek z własnoręcznie zapakowanymi krówkami. Na zakończenie uczniowie otrzymali słodki poczęstunek w postaci gofra i herbatkę.
Następnie dzieci zwiedziły opatowską Trasę Podziemną. Niezwykła wycieczka podziemnymi korytarzami i pomieszczeniami trwała ok. 45 minut. W trakcie zwiedzania z przewodnikiem uczniowie poznali historię samych podziemi oraz Opatowa i jego zabytków, a także obejrzeli wystawy o tematyce regionalnej.
Wycieczka upłynęła w przyjemnej atmosferze pozostawiając niezapomniane wrażenia. Bardzo dziękujemy Rodzicom za pomoc podczas wycieczki oraz za piękne zdjęcia, które zostaną z nami na długo.
tekst: Wanda Bielec
zdjęcia: WB, WM